Google je nedavno najavio da na Google Search donosi bolju kontrolu privatnosti, koja će, iako je i do sada bila dostupna u okviru podešavanja na glavnoj stranici korisničkog naloga, biti dostupnija u okviru svih Google-ovih proizvoda. Nakon Search-a, opcija će stići i na Google Maps, da bi se potom raširila i na ostale proizvode.

Sa novim kontrolama privatnosti korisnici mogu da pregledaju, te brišu aktivnosti u okviru Search-a, što je ranije bilo moguće samo u okviru My Activity sekcije na glavnoj stranici korisničkog naloga. Da bi se na desktopu došlo do ove opcije, neophodno je da se ode na Google home stranicu, te klikne na opciju ‘Control your data in Google Search’ koja se nalazi ispod Google Search i I’m Feeling Lucky.

Nakon toga korisnik će moći da vidi nekoliko kategorija, od kojih je najvidljivija istorija pretraživanja kojom sada može lakše da se upravlja, a tu su i linkovi koji vode ka podešavanjima za Web & App Activity, Voice & Audio Activity, te za personalizaciju reklama.

Nova opcija je dobra vest kako za Google, tako i za korisnike, budući da će potonji lakše moći da vode računa o svojoj privatnosti, do će Google dobiti poverenje i onih korisnika koji su po prirodi nepoverljivi u vezi sa otkrivanjem svojih ličnih podataka.

Izvor: Neowin